Reklama
 
Blog | Jakub Pavlíček

Babišova biopaliva aneb kašpárkovo divadýlko pro děti

Kterak strýček Andrej miliardy odmítal a oni mu je stejně vnutili.

EU se na jaře roku 2015 rozhodla omezit podporu biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin. Ministr financí Andrej Babiš, jehož firma Agrofert má na trhu s těmito biopalivy většinový podíl, naopak v ČR prosazoval prodloužení jejich podpory. Agrofertu to může vynést až 5 miliard ze státních dotací, tj. z peněz nás daňových poplatníků.

Babiš by zároveň rád řídil stát jako firmu a byl jejím šéfem. K tomu však potřebuje podporu voličů a jeho snaha přihrát si do kapsy státní dotace za biopaliva na něj před zraky veřejnosti vrhá negativní světlo. Babiš však není mužem kompromisu, chce miliardy i voliče. Proto se rozhodne pro tzv. estébáckou kličku.

Když už je podpora biopaliv v koalici ANO, ČSSD a KDU-ČSL vyjednána a těsně před schválením, najednou otočí, řekne, že je proti a že doporučuje poslancům svého klubu, aby hlasovali proti prodloužení podpory biopalivům. Ti však kupodivu názoru svého šéfa nedbají a hlasují podle původního plánu, tedy ve prospěch Agrofertu.

Reklama

Strýček Andrej jen bezmocně rozhodí rukama: No, co mám s váma dělat, kluci nezbedný, tak já si ty miliardy teda vezmu no. Ale pamatujte – já byl proti! A hází očkem po voličích.

No není roztomilej? 🙂